RAM-logo
 
 
 
 
 
 
Jeanne van Heeswijk
Jaar Titel  
2014
2011 RAM op het atelier van..
2010 Citizens' Tales
2006 Some 7
2006 Some 7
(Kunstrai presentatie)
2005 “Tafelgesprek met klein gebrek”
Jaar Titel
2017 Art Rotterdam
2014 Art Rotterdam
2013 Art Rotterdam
2012 Korenbeurs Schiedam
2012 Different Dimensions II
2008 Art Rotterdam
Jaar Titel
2011 Amnesie van een landschap
2007 Systems
2007 Het Dwaallicht van Nieuw Crooswijk
2005 GEMEENSCHAPSKUNST IN ZUID-HOLLAND
2005 De Strip
2003 Een huis voor de gemeenschap
2002 FACE YOUR WORLD
2000 I am looking for space and fortune.
Jaar Titel
1993 Room with a view
2013 "Bricks for London", Anfield 2012
 
 
Jeanne van Heeswijk (1965, Schijndel)

Het werk van beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk heeft betrekking op het maken van kunst en het deelnemen aan de brede discussie over kunst. Volgens haar kan kunst ruimte bieden aan anderen en hiervoor wil zij de mogelijkheden creëren op basis van de gedachte dat de kunst haar eigen grenzen moet overschrijden. Van Heeswijk studeerde af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en deed vervolgens de post-accademische opleiding van de Jan van Eyck Akademie in Maastricht.

De projecten van Jeanne van Heeswijk kenmerken zich door sociale betrokkenheid. Het doel is het scheppen van nieuwe publieke (ontmoetings)ruimtes of het daartoe vervormen van bestaande ruimten. Dit deed zij recent onder meer in Ohio met Face Your World, een project waar bij kinderen gevraagd werd op een andere manier naar hun omgeving te kijken en deze vorm te geven. In de Vlaardingse Westwijk moedigt Van Heeswijk, middels het kunstproject Until we meet again, de bewoners aan actief mee te denken over de ontwikkeling van hun wijk. Onderdeel van dit project is De Strip, een serie voormalige winkels waar aan zij een culturele bestemming gaf.

Omdat Jeanne van Heeswijk sterk gelooft in de kracht van het samengaan van een veelheid van ideeën zijn bijna al haar projecten samenwerkingsverbanden. Een project als De Strip, een samenwerkingsverband van kunstenaars uit verschillende diciplines, een architect, buurtbewoners, de gemeente Vlaardingen, woningbouw cooperatie Waterweg Wonen, sociale- en kunst instellingen is hiervan een goed voorbeeld. Naast dergelijke projecten en activiteiten is ze ook actief als spreker (o.a. op het 5de International Architectural Symposium, Pontresina, bij Generosity projects, CCAC, San Francisco en op het symposium Curating in the 21st Century, The New Art Gallery Walsall, Walsall) en gastdocent (o.a. aan de Willem de Kooning Academie, Rotterdam en de Creative Curating Course, Goldsmiths University of London). Verder werkt ze regelmatig mee aan publicaties en artikelen(o.a. Fleeting Images of Community, 'Exploding Aesthetics&', Amsterdam-Atlanta en How are they going to pursue this?, 'Are they allowed to do that';, Linz ).