RAM-logo
 
 
 
 
 
 
Nieuwsoverzicht:
 
23-11-2007
12-11-2007
15-10-2007
20-09-2007
01-09-2007
 
Artikel 261 t/m 265 van 293 nieuwsberichten :
->5
-5
+5
 
 
2006-05-03
 
RAM - KunstRai
 
Presentatie RAM stand 110  op ART Amsterdam van 3-7 mei 2006 

Videowerken van Jeanne van Heeswijk in samenwerking met andere kunstenaars


Het werk van beeldend kunstenaar Jeanne van Heeswijk heeft betrekking op het maken van kunst en het deelnemen aan de brede discussie over kunst. Volgens haar kan kunst ruimte bieden aan anderen en hiervoor wil zij de mogelijkheden creëren op basis van de gedachte dat de kunst haar eigen grenzen moet overschrijden. Van Heeswijk studeerde af aan de Academie voor Beeldende Vorming in Tilburg en deed vervolgens de postacademische opleiding van de Jan van Eyck Akademie in Maastricht. 

De kunstprojecten van Jeanne van Heeswijk kenmerken zich door een grote sociale betrokkenheid. Haar doel is het scheppen van nieuwe publieke (ontmoetings)ruimtes of het daartoe vervormen van bestaande ruimten. Dit deed zij  onder meer in Amsterdam en Ohio met Face Your World, waarbij jongeren de gelegenheid kregen zelf hun directe omgeving vorm te geven. In de Vlaardingse Westwijk worden bewoners met het project Until we meet again, actief betrokken bij de herontwikkeling van hun wijk. Hiervoor gaf ze met De Strip, een serie leegstaande winkels een nieuwe culturele bestemming en gaat binnenkort Buiten Beeld van start. Met Buiten Beeld wordt de in de wijk gelegen beeldentuin opnieuw ontwikkeld en zal Until we meet again na ruim 10 jaar worden afgesloten.   

Omdat Jeanne van Heeswijk sterk gelooft in de kracht van het samengaan van een veelheid van ideeën zijn bijna al haar projecten samenwerkingsverbanden. Naast projecten in de openbare ruimte zoals De Strip en Het Blauwe Huis ontstaan ook haar videowerken, zoals op de Art Amsterdam getoond, in samenwerking met anderen. Een voorbeeld hiervan is In the Field of Players. Dit is niet alleen een samenwerkingsverband met Marten Winters, maar ook met andere kunstenaars uit verschillende disciplines, een performance trio, directeuren van culturele instellingen en het publiek. Zo ook voor From the Sidelines en Show Us Your Moves welke in 2003 op de Biënnale van Venetië te zien waren.  

De volgende werken worden tijdens de Art Amsterdam getoond:
Some7 (Budapest, 2004)
Maaike Engelen, Jeanne van Heeswijk, Marten Winters
Video, 26 min 


In the Field of Players(Rotterdam, 2004)
Jeanne van Heeswijk, Marten Winters
Video, 17 min


From the Sidelines(Gorinchem, 2003)
Klaas van Gorkum, Jeanne van Heeswijk, Iratxe Jaio, Sonya Schönberger
Video, 32 min


Show Us Your Moves(Gorinchem, 2003)
Klaas van Gorkum, Jeanne van Heeswijk, Iratxe Jaio, Sonya Schönberger
Video, 15 min


Room with a View: Real stories from life(Amsterdam, 1997)
Jeanne van Heeswijk, Joke Tjalsma
Video, 28 min
 
From 3 till 8 May 2006: RAM at KunstRai.