RAM-logo
 
 
 
 
 
 
Nieuwsoverzicht:
 
22-06-2024
29-05-2024
18-04-2024
11-04-2024
07-03-2024
 
Artikel 1 t/m 5 van 291 nieuwsberichten :
+5
 
 
2006-06-04
 
Ahmet Polat ontvangt prijs
 
Ahmet Polat (1978, NL) ontvangt prijs voor veelbelovende jonge fotograaf van het International Center for Photography in NYC

15 mei jongstleden heeft de Nederlandse fotograaf Ahmet Polat de Infinity Award van het International Center for Photography uitgereikt gekregen. Het New Yorkse ICP is in 1974 opgericht door Cornell Capa en bestaat uit een school, een museum, een bibliotheek en een verzamelinstituut. Het ICP is daarnaast organisator van evenementen, waaronder de Infinity Awards. Deze Infinity Award wordt gezien als een symbolische aanmoedigingsprijs voor jonge veelbelovende fotografen. Hoewel symbolisch van aard, mag deze prijs niet onderschat worden. Het ICP bestrijkt immers enkele belangrijke gebieden, waaronder een museum, welke in de toekomst mogelijkheden zouden kunnen scheppen voor een jonge, veelbelovende fotograaf. Samen met Lee Friedlander (Lifetime Achievement Award) en Don McCullin (Cornell Capa Award) mocht Ahmet Polat zijn prijs in ontvangst nemen tijdens het gala.

De werken van Polat zijn uitgevoerd in klassieke barriet prints. De kenmerkende zwart-wit foto’s zijn ontstaan uit het willen begrijpen van sociale aspecten van de samenleving en het hierbij openstaan voor de emoties van anderen. Polat staat bekend als een sociaalgeëngageerd fotograaf. Zijn werk is dan ook vaak verbonden aan sociale projecten. Zijn grote bewondering voor Henri Cartier-Bresson uit zich in het citaat: 'Het gaat niet over fotografie, het gaat over leven’. Polat ziet fotografie als abstractie, het zet de tijd stil en toont ons een persoonlijk kader van de realiteit. Hij zoekt niet naar sensatie, maar naar verstilling. In zijn werk is een herkenbare vlakverdeling en een specifieke vervreemding te onderscheiden.

Op dit moment is er bij RAM een expositie van het werk van Ahmet Polat, waarbij foto’s van de projecten ‘Gurbetçi’ en de ‘Haagse Schilderswijk’ worden getoond.
 
Ahmet Polat is awarded prize